icon-home

Beglazing verzorgen

21 oktober 2021

Chris Alblas is accountmanager bij Glasgroothandel en Glasindustrie Van Noordenne Groep. Als onze leverancier adviseert hij jullie graag over het onderhoud van jouw beglazing. Hij legt uit wat de ‘bedreigingen’ zijn en hoe je jouw beglazing zo mooi mogelijk kan houden.

Condens
Condensvorming aan kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid in je woning. Dat betekent dat het aanwezige vocht condenseert tegen het glasoppervlak. Dit kan je voorkomen door goed te ventileren. Houd daarom openingen vrij van stof, vuil en ongedierte. Wanneer je bestaande beglazing laat vervangen, is het goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor goede ventilatie.

Verf- en kitwerk
Condens kan ook voorkomen worden door eenmaal per jaar het verf- en kitwerk te inspecteren en bij te -laten- werken of te vernieuwen. Goed schilder- en kitwerk voorkomt het indringen van vocht en het rotten van de houten kozijnen. Daarnaast kunnen slecht functionerende draaiende delen ook oorzaak zijn van lekkage. Zorg ervoor dat ramen en deuren niet klemmen. Is dit wel het geval, zorg dan dat scharnieren, hefboompjes, sloten en deurkrukken worden gereinigd, bijgesteld of geolied.

Kleurbeleving
Glas is nooit helemaal kleurloos, maar heeft, afhankelijk van de dikte, altijd een bepaalde tint. Voor grotere ruiten wordt dikker glas gebruikt dan voor kleinere ruiten. Daarom zijn kleine kleurverschillen mogelijk, ook al wordt dezelfde soort beglazing toegepast. Wanneer een bestaande ruit wordt vervangen, kan een klein kleurverschil ontstaan ten opzichte van andere ruiten. In het geval van vervanging is het verstandig vooraf met je glaszetter te overleggen.

Thermische breuk
Ook een thermische breuk is geen productfout. Het is het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas. De kans op een thermische breuk kan je verkleinen door bijvoorbeeld jaloezieën of overgordijnen op afstand van het glas te hangen. Verwarmingselementen kan je beter ook niet te dicht bij de beglazing plaatsen. Andere tips om thermische breuken te voorkomen zijn de ramen niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie of geen grote voorwerpen dicht achter de beglazing te plaatsen aan de binnenkant. Als laatste is het advies om handelingen te voorkomen die tot een temperatuurverschil kunnen leiden: richt bijvoorbeeld geen koude waterstraal op een door de zon verwarmde ruit!

Reinigen
Als laatste is het belangrijk dat ramen en kozijnen gereinigd worden. Over het onderhoud aan kozijnen is eerder al een artikel verschenen. Het advies is tweemaal per jaar het glas, het kozijn, de draaiende delen, de ventilatieopeningen en het hang- en sluitwerk te reinigen. Gebruik hiervoor geen schurende of agressieve middelen en spoel altijd na met schoon water. Goede reiniging voorkomt aantasting door vervuiling in de lucht.

Met deze tips hoop ik dat jullie zo lang mogelijk van de mooie ramen, deuren en kozijnen van Novafront kunnen genieten!

Onderhoudsadvies

© Novafront 2016. All Rights Reserved