icon-home

Profielen scannen: 'Een stuk eenvoudiger!'

25 maart 2021

Peter Huizer beloofde het al in zijn nieuwjaarsblog: op het gebied van automatisering gaan wij stappen zetten in 2021. Inmiddels zijn we bijna drie maanden verder en kunnen we een voorzichtige balans opmaken. Onze werkvoorbereider Dick Stam komt met een update!

“Wij zijn zo ver geautomatiseerd, dat we ons machinepark grotendeels vanaf kantoor digitaal aansturen! De projectgegevens die tijdens de werkvoorbereiding worden ingevoerd, worden gelijktijdig naar de zaagmachine, het bewerkingscentrum/thorwesten en de las/poets combinatie gestuurd.” Dick: “We plaatsen de standaard profielen van zes meter lengte in de zaagmachine. Na het selecteren van het betreffende project weet de zaagmachine op basis van de ingevoerde gegevens welke afmetingen er gezaagd moeten worden!”

Unieke barcode
Dick vertelt verder: “Vervolgens print de gekoppelde printer, na het zagen van elk profiel, een sticker met een unieke barcode. Die stickers worden op het betreffende profiel geplakt. In het vervolgtraject, hoeft de medewerker alleen die barcode te scannen. De andere twee genoemde machines weten dan wat er moet gebeuren! Dat geldt dus voor het bewerkingscentrum, de lasmachine en de daaraan gekoppelde hoekbewerkingsmachine."

Afmontage
Dick: "Na dit proces worden de kaders en raam- en deurvleugels op aparte werkstations afgemonteerd en samengesteld tot kant en klare kozijnen.”

Efficiënt
“Het grote voordeel van deze innovatieve werkwijze”, sluit Dick af, “is dat het proces efficiënter verloopt en we meer kunnen produceren! We werken er nu zo’n drie maanden mee en het bevalt goed. De bediening van de betreffende machines is voor de medewerkers makkelijker overdraagbaar. En voor mij als werkvoorbereider is het ook veel efficiënter.”

 

 

© Novafront 2016. All Rights Reserved