icon-home

Verguld jubileum voor Krijn!

05 december 2022

Veertig jaar aan het werk voor dezelfde werkgever is bijzonder! Krijn Vuurens begon ruim veertig jaar geleden bij het waterbouwbedrijf van De Klerk in Werkendam. Afgelopen april tikte hij veertig dienstjaren aan: inmiddels werkt hij voornamelijk in de werkplaats van Novafront. Over de tussenliggende jaren vertelt hij enthousiast!

“Ik ben langer in dienst dan de directeur’, lacht Krijn. “Maar dat komt natuurlijk door het samengaan van De Klerk met BMN, een aantal jaar geleden. Met mijn kunstknie, ben ik blij dat ik inmiddels in de gelijkvloerse werkplaats van Novafront mijn werk kan doen. Maar toen ik in 1982, samen met mijn vader bij De Klerk begon, was dat wel anders!”

Tijdlijn
Krijn heeft een tijdlijn opgesteld, waarin al zijn verschillende werkzaamheden en projecten naar voren komen. De woorden ‘verschillend’ en ‘gevarieerd’ zijn zeker van toepassing! Hij heeft gewerkt aan bruggen, sluizen, in de bouw en veel aan schepen. Van damwanden weet hij alles en hij is vanuit zijn woonplaats Sleeuwijk heel Nederland doorgereden voor langdurige projecten.

Rode draad
De rode draad in al die verschillende klussen, is toch wel het houtwerk wat hij aan diverse clippers heeft verricht. Krijn: “Die grote zeilschepen zijn echt heel mooi en speciaal. Het werk aan schepen is altijd mijn favoriet geweest! Het begon in 1999 met de vraag van Damen Shipyards: wie kan een houten betimmering maken voor de clipper Stad Amsterdam? We zijn met drie man in de werkplaats aan de slag gegaan en later hebben we aan boord met zes man de teakhouten betimmering geplaatst. Dat was een heel mooie klus!”

Teakhout
Krijn: “Later hebben we het dek van ramtorenschip De Buffel uit 1868 gerestaureerd. In Oostende heeft de Mercator een nieuw teakhouten dek gekregen. Daar hebben we ook het oude breeuwwerk vervangen voor rubber. In de tussenliggende jaren kwamen allerlei werkzaamheden voorbij, van waterbouw tot woningbouw. Ik heb heel veel in Noord-Holland gewerkt, bijvoorbeeld aan de zeesluizen bij IJmuiden!”

Clippers
“In 2013 kwam Damen Shipyards met een nieuwe aanvraag. Voor het zusterschip van de Stad Amsterdam, de Shabab Oman II, moesten alle bovendekse teakhouten betimmeringen worden gemaakt! Daar heb ik met heel veel plezier aan gewerkt, en als je het mij vraagt, is het geheel is prachtig geworden! Vijf jaar later ben ik nog in Oman geweest om onderhoudswerkzaamheden te verrichten aan het lakwerk. Na het samengaan met BMN De Klerk ben ik ook nog naar een clipper in China geweest. De houten panelen die we in Hardinxveld-Giessendam hadden gemaakt, moesten in Gaun Gzhou op het opleidingsschip worden geplaatst. De naam van dat schip? Ik heb alleen de Chinese tekens gezien!”

Kunststof kozijnen
In afwachting van nieuw werk aan mooie schepen, is Krijn alweer een tijd aan de slag in de kunststofkozijnen-werkplaats. “Novafront bevalt mij goed! Ik kan goed opschieten met mijn collega’s. Door de operatie aan mijn knie ben ik minder mobiel: daarom is de werkplaats een prima plek.”

Gezin
Krijn is geboren in Dordrecht, heeft tot zijn trouwen in Werkendam gewoond en is met zijn vrouw verhuisd naar Sleeuwijk toen hij 26 was. “We hebben drie kinderen: Christiaan van 28, Jeroen van 25 en Anouk van 21 jaar oud. Als hobby bouw ik modelboten op schaal en ik heb jaren aan een cederhouten kano van vijf meter gewerkt. Daar vaar ik nu mee in de Biesbosch!”

Rondvaart
Het jubileum van Krijn werd afgelopen najaar gevierd tijdens een rondvaart in Rotterdam. “Hoe kan het ook anders: op een boot! Ik heb een bonus en een horloge met inscriptie gekregen. En het was een gezellige middag en avond!”

© Novafront 2016. All Rights Reserved