icon-home

Kwaliteit is de basis voor onderhoud

25 februari 2022

Iedereen weet het: houten kozijnen moeten met enige regelmaat geschilderd worden voor een langere levensduur. Onze projectleider Marco Siebeling legt uit wat er precies bij komt kijken om houten kozijnen zo goed mogelijk te onderhouden.

“Het begint met de kwaliteit van het hout”, vertelt Marco. “De zwaarte van het hout is doorslaggevend voor de levensduur van het kozijn. Hardhout, zoals meranti of mahonie is het meest geschikt.”

Hardhout
Marco: “Het onderhoud is een deel van het proces: hardhout en kwalitatief goed gemaakte kozijnen zorgen ervoor dat het onderhoud overzichtelijker wordt. Hier bij Novafront besteden we veel aandacht aan de wijze waarop we de kozijnen construeren. Denk daarbij aan het schaven: daarmee maken we de houten onderdelen vlak en haaks. Vervolgens moeten de aansluitingen en kitvoegen goed zijn.”

Grondverf
“Aansluitend”, zegt Marco, “leveren wij de kozijnen in witte of grijze grondverf op. In die staat zijn de kozijnen een jaar lang vrij van onderhoud. De uiteindelijke kleur is altijd de keuze en de verantwoordelijkheid van de klant.”

Schilderen
Marco: “De basisregel is dat kozijnen eens in de vijf jaar geschilderd moeten worden om in goede staat te blijven. Maar daar zit een nuance in: kozijnen die veel zonlicht krijgen te verduren, of de liggende delen, moeten eigenlijk na twee of drie jaar al geschilderd worden. Het is dan ook verstandig een onderhoudscontract met een schildersbedrijf af te sluiten. Zij zorgen dat alle verschillende onderdelen op tijd geschilderd worden. Bovendien zorgen zij er ook voor dat de aansluitingen en de kitvoegen goed blijven.”

Basis
Marco besluit: “De basis blijft dat de kwaliteit van de kozijnen goed moet zijn! Goed, zwaar hout en goede constructies. Wanneer je, zoals wij, volgens richtlijnen werkt, is de kwaliteit van de kozijnen gewoon goed. Daar ben je op de langere termijn altijd voordeliger mee uit. Na het zemen de dorpel even afdoen, en regelmatig schilderen doet de rest!”

Wil je meer weten over het onderhoud van houten kozijnen? Neem dan contact met ons op!

 onderhoud houten kozijnen

© Novafront 2016. All Rights Reserved